I de tidlige dage af husholdningsforskningen tog især kvinder selv sig af ergonomi i køkkenet - pionerer inden for husøkonomisk forskning. Hendes ideer blev inspireret af industrialiseringsboomen og ideen om, at bevægelse kan rationaliseres. Catherine Beecher, søster af forfatteren Harriet Beecher-Stowe, tog i 1869 de planlagte køkkener på skibe som model for et fornuftigt arrangement i huskøkkenet. Hun tildelte køkkenområderne specifikke arbejdstrin og var den første til at kræve ergonomisk organisering af køkkenet.
En anden pioner inden for husholdnings ergonomi var Christine Frederick, der skabte mellem 1915 og 1922 en detaljeret analyse af trinnene i køkkenet. Hun blev også inspireret af de professionelle køkkener i spisebilen på jernbanen.Den logistiske udfordring med at forberede 100 måltider om dagen i et køkkenkøkken på bare et par kvadratmeter fascinerede hende. Til dette formål anvendte hun forretningskriterier på køkkenarbejdet.
Med tråden på foden:
Legendarisk er Fredericks trådundersøgelse, hvor hun målte, hvor mange meter en husmor skal dække pr. dag. Til dette formål bundede hun en tråd til en testpersons fod, som gradvist rullede sig, hvilket gjorde det muligt for hende at læse af afstanden, som kvinden rejste i løbet af dagen. Resultatet var et gitter, der krydsede rummet. Efter at Frederick havde ændret møblerne til arbejdsenheder, var mønsteret meget enklere. Frederick lavede en ordning for arbejdszoner, grupperede skabe til vasken og forsyninger til komfuret.
Et udstyret køkken er i dag planlagt og installeret nøjagtigt i rummet i henhold til de nuværende forhold og deres individuelle ønsker fra deres brugere. Allerede på forhånd kan der oprettes en to- eller tredimensionel køkkenplan. Mens køkkener tidligere var rent funktionelle faciliteter, er nutidens køkkener også en del af den personlige livsstil. Det grundlæggende udstyr i moderne private køkkener indeholder komfur og ovn samt en vask, et køleskab og i stigende grad en mikrobølgeovn og en opvaskemaskine. Særlige krav til særlige former for køkkenet medfører undertiden betydelige forskelle i udstyr og brug.